ÉAOP-5.1.3-2008-0001
számú,
„A nyírtelki Innovációs- és Képző Központ gyakorlati oktatási
feltételeinek bővítése, majd beindítása
hátrányos helyzetű csoportok szakmai és vállalkozói képzésének
mintaprojektjeivel”
A címben megjelölt projektet 2009.02.01. és 2010.12.31. között valósítottuk meg. Jelenleg az eredmények fenntartása van folyamatban. A projekt bemutatása:
Projektünk első része:
a Nyírtelken 2006-ban létrehozott Innovációs- és Képző Központ jelenlegi területének
és felszereltségének kiegészítése a gyakorlati oktatás feltételeinek
nagymértékű fejlesztésével. Ezt a használaton kívüli Tűzoltószertár felújításával,
bővítésével, és ott tanüzem és tanlabor létesítésével, berendezésével értük el.
Projektünk második részében
hátrányos helyzetű csoportok (gyesről visszatérő, 40 év feletti álláskereső, tartósan
munkanélküli, megváltozott munkaképességűek számára valósítottunk meg speciális
oktatási és támogatási mintaprojekteket (térítésmentesen). E mintaprojektek
speciálisak voltak, mert magukban foglalták:- a kiválasztott OKJ-s képzésen belül
a gyakorlat és a vállalkozási ismeretek emelt szintű oktatását is, s a vállalkozóvá
válás vizsgálatát esettanulmányokon keresztül,- és a pszichoszociális támogatást
is.
Főbb indikátorok: kibővített, felszerelt Innovációs és
Képző Központ, hátrányos
hely-zetűeket nemcsak szakmához juttató, hanem alkalmazottként vagy
vállalkozóként dolgozni akaró
felnőttekké képező oktatási modell, min.4 szakmában 60 fő kiképzése.
A
projekt eredményei:
- létrejött egy komplex
innovációs és képző központ, mely működése közhasznú,
- a résztvevők közül 60 fő
- a választásuktól függően – 4 féle szakma egyikéből OKJ-s bizonyítványt szerzett,
- a résztvevők min. 50 %-a
„emelt szinten” elsajátította a vállalkozási ismereteket azaz az OKJ-s vizsgán
túlmenően elkészítették a tervezett vállalkozásuk üzleti tervét,
- a főpályázó 2 új
munkahelyet létesít a projekt megvalósítása folyamán, melyet a projekt eredményeinek
fenntartása alatt – a vállalásnak megfelelően – fenntart.
A fő tevékenységek, eredményeik és
hozzájárulásuk a projekt céljához a következők voltak:
Ssz |
A projekt
fő tevékenységei |
Tevékenységek
eredményei |
Hozzájárulás
a proj.céljához |
1. |
Projektgenerálás, a megvalósítás
előkészítése |
||
1.1 |
Szükségletfelmérés,
a pro-jektgenerálás, |
Bizonyított
szükségletekre alapozott projekt |
A projekt
elősegíti a térség foglalkoztatásának javulását |
1.2 |
Tervezés,
engedélyeztetés |
Épületátalakítási terv megfel |
Az
átalakítás tervezett |
1.3 |
Pályázat
készítés, beadás |
Támogatás
elnyerése |
A projekt
megvalósítható |
2. |
A hiányzó infrastruktúrális
feltételek megteremtése |
||
2.1 |
Épület
felújítása, bővítése |
Felújított,
kibővített épület |
A szak- és
vállalkozóképzés feltételeinek megteremtése |
2.2 |
Felszerelés
beszerzése |
Berendezett
oktatóhely |
|
3. |
Hátrányos helyzetű csoport
bevonása a képzésbe |
||
3.1 |
Konferencia,
kommunikáció |
A projekt
megismertetése |
A
célcsoport tud a projektről |
3.2 |
Jelentkezők
toborzása |
Elegendő, alk. jelentkező |
Munka
iránti vágy felkeltése |
3.3 |
Kiválasztás
pszichoszociális támagatással |
Tanulni,
dolgozni v. vállalkozni akaró résztvevő |
Alkalmas
résztvevők kerülnek kiválasztásra |
4. |
Szak- és vállalkozó-képzési,
és pszichoszociális támogatási
mintaprojektek |
||
4.1 |
Tananyagfejlesztés |
Célcsopra adaptált tananyag |
Célcsoport
el tudja sajátítani |
4.2 |
Képzés |
||
4.2.1 |
Szakmai
elméleti és gyakorlati képzés |
A szakmát
elsajátított, kiképzett résztvevők |
Megszerzik
a szakma ill. a vállalkozás gyakorlásához szükséges ismereteket, és dolgozni,
vállalkozni akarnak. |
4.2.2 |
Vállalkozóképzés |
Vállalkozói
tudás megszerzés |
|
4.2.3 |
Pszichoszociális
támogatás |
A
résztvevő motivációt kap |
|
5. |
A projekt zárása |
||
5.1 |
Zárókonferencia |
Eredmények
disszeminációja |
Terjed a
felnőttképzési modell |
A projekt előrehaladása az alábbi ütemben történt:
A projekt kezdete: 2009. február 1.
1./ Beszerzések előkészítése: 2009. febr.1 – 2009. március 31.
2./ Beszerzések bonyolítása: 2009. április 1 – 2009. június 30.
3./ Honlap készítése, feltöltése: 2009. május 31-ig.
4./ Hirdetés megjelentetése: 2009. június 18.
5./ A projektet és a képzéseket ismertető, a vállalkozóvá válást népszerűsítő brosúra elkészítése: 2009. június 24. Kiosztása, szétküldése: 2009. június 24-től.
5./ Nyitókonferencia 2009. június 24-én.
6./ Építkezés megvalósítása: 2009. június 1 – november 30.
7./ Távoktatásos tananyag megvásárlása 2009. június 30.
8./ Hirdető-tájékoztató és emléktábla elkészíttetése, tájékoztató tábla kihelyezése 2009. június 30.
9./ Tananyagfejlesztés 2009. július 1-tól.
10./ A DUNA TV portréfilmet készített a projektmenedzserrel, melyben szerepel ezen projekt is. A portréfilmet 2009. 08.15-én a „Női pulzus” c. műsorban láthatják a klaszter tagjai és az érdeklődők.
11./ A képzések meghirdetése és a jelentkezések fogadása 2009. szeptemberétől történt.
12./ A képzések megvalósítása 2010. január és augusztus között történt. Sikeresen elvégezte 60 fő 4 OKJ-s szakmában.
A KÉPZÉSEK ISMERTETÉSÉT LD. LEJJEBB.
Az EAOP-2008-5.1.3 A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése c. pályázati felhívásra készített „A nyírtelki Innovációs- és Képző Központ gyakorlati oktatási feltételeinek bővítése, majd beindítása hátrányos helyzetű csoportok szakmai és vállalkozói képzésének mintaprojektjeivel” című nyertes pályázatunk keretében az alábbi ismertetésre kerülő OKJ-s és kapcsolódó vállalkozói képzéseket hirdettük és hirdetjük meg.
A
MEGHIRDETETT OKJ-S KÉPZÉSEK LEÍRÁSA
Az ÉAOP-5.1.3-2008 „A nyírtelki Innovációs és Képző Központ gyakorlati
oktatási feltételeinek bővítése, majd beindítása hátrányos helyzetű csoportok
szakmai és vállalkozói képzésének mintaprojektjeivel” című pályázat keretében meghirdetett
OKJ-s képzések az alábbiak voltak:
Az Édesipari termékgyártó részszaképesítései
közül:
335410101003101 Cukorkagyártó
335410101003102 Csokoládétermék-gyártó
335410101003104
Keksz- és ostyagyártó
A Tartósítóipari termékgyártó részszaképesítései
közül:
335410601002101 Gyümölcsfeldolgozó
335410601003101 Konzervgyártó
335410601002104 Savanyító
Az Édesipari termékgyártó részszaképesítései
közül:
335410701003101 Friss és tartós tejtermékek gyártója
335410701003102 Sajtkészítő
A képzés
elválaszthatatlan részét képezte és képezi a résztvevők vállalkozási ismeretekkel való felruházása, mely alkalmassá tette és teszi
őket – őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként – a maguk termelte mezőgazdasági nyersanyagok
feldolgozására és értékesítésére.
A képzésre az alábbi feltételek teljesülése esetén
jelentkezhetnek az érdeklődők:
a.) egészségügyi alkalmasság
b.) eltökéltség a hátrányos helyzetből való
kilépésre, a tanultaknak munkában való hasznosítására
c.) iskolai előképzettség:
nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség
d.) szakmai alkalmasság:
1. Alapkompetenciák
·
Megérti az olvasottakat
·
Visszaadja az olvasottakat
·
Szöveget leír
·
Használja a négy számtani alapműveletet
·
Számológépet használ
·
Mértékegységeket átvált
·
Az eredmény nagyságrendjét megbecsüli
2. Info-kommunikációs
kompetenciák
·
Figyelmet összpontosít
·
Kitartóan figyel
·
Megérti a kapott információkat
·
Kérdéseket tesz fel
·
Válaszokat megfogalmaz
·
Elmondja a véleményét
·
Figyelembe veszi mások véleményét
·
Megérti mások kommunikációját
3. Szakmai kompetenciák
·
Egyszerű szöveges vázlatot készít
·
Egyszerű rajzvázlatot készít
·
Méréseket végez
·
Felismeri a sík és térbeli alakzatokat
·
Színeket, színárnyalatokat
megkülönböztet
·
Érzékszerveit megfelelően használja
·
Igényli a rendet a környezetében
·
Alapvető higiéniás szemlélettel
rendelkezik
·
Megfelelő az állóképessége
·
Tűri a monoton tevékenységet
A képzés résztvevői a képzés során az
alábbi kompetenciákra tesznek szert:
A vizsgák letételének eredményeként megkapott élelmiszer-feldolgozó OKJ-s és vállalkozói bizonyítvány képessé teszi a résztvevőket arra, hogy önálló élelmiszer-feldolgozó vállalkozókká, vagy –őstermelőkké váljanak. A vállalkozás keretében a kertjükben vagy földjükön megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, vagy felnevelt tejelő állatok tejét, stb. képesek legyenek saját háztartásukban – az előírt higiéniai feltételek betartása mellett piacon eladható élelmiszerekké (élelmiszer-specialitásokká) feldolgozni, és értékesíteni. Képesek lesznek a vonatkozó higiéniai, élelmiszerbiztonsági és egyéb vonatkozó jogszabályokat betartani.
A meghirdetett
képzések ismertetése
1./ SZAKKÉPESÍTÉS MEGNEVEZÉSE: ÉDESIPARI TERMÉKGYÁRTÓ
A szakképesítés munkaterületének rövid,
jellemző leírása:
Felkészül a
munkára
Előkészíti
a munkafolyamatot
Alapméréseket
végez
Eszközöket
használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Félkész
terméket gyárt
Készterméket
gyárt
Befejező
műveleteket végez
Adminisztrációs munkát végez
A jelenleg
meghirdetett szakképesítésen belül az alább felsorolt részszakképesítések
szerezhetők meg:
335410101003101
Cukorkagyártó
A cukorkagyártó a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Összeméri,
adagolja, begyúrja, homogenizálja az anyagokat. Tárolja, pihenteti a kész
masszát, temperálja az anyagokat, önti, adagolja a temperált masszákat, extrudálja, préseli azokat. Darabolja, vágja a masszákat,
hűti a formázott anyagokat. Mártómasszával bevonja a
korpuszokat. Felügyeli a gépek, berendezések működését, szükség esetén
beavatkozik, előkészíti, ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket,
a készterméket átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a
hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
335410101003102
Csokoládétermék-gyártó
A csokoládétermék-gyártó a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Tisztítja, kőteleníti a nyersanyagot, szárítja, pörköli a
tisztított anyagokat, hántolja, aprítja a pörkölt magokat. Feltárja, nemesíti a
masszát, préseli a masszát. Porítja a préselményt,
finomítja,habosítja a masszát. Kiszúrja a masszákat. Felügyeli a
gépek, berendezések működését, szükség esetén beavatkozik, előkészíti,
ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket, a készterméket
átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a hatályos
szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
335410101003104
Keksz- és ostyagyártó
A keksz- és ostyagyártó a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Habosítja a masszát, ízesíti, színezi a sűrített és a tablírozott masszát, laminálja, selymesíti a masszákat,
kiszúrja a masszákat, díszíti, szórja a korpuszokat, süti a formázott
tésztákat. Felügyeli a gépek, berendezések működését, szükség esetén
beavatkozik, előkészíti, ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a
készterméket, a készterméket átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a
raktározást, a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
2./ SZAKKÉPESÍTÉS MEGNEVEZÉSE: TARTÓSÍTÓIPARI
TERMÉKGYÁRTÓ
A szakképesítés munkaterületének rövid,
jellemző leírása:
Felkészül a
munkára
Előkészíti
a munkafolyamatot
Alapméréseket
végez
Eszközöket
használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Befejező
műveleteket végez
Feldolgozza
a nyersanyagot
Tartósítja
a terméket
Félkészterméket
gyárt
Készterméket
állít elő
Betartja a
tevékenységére vonatkozó törvényeket, rendeleteket, utasításokat
Adminisztrációs munkát végez
A jelenleg
meghirdetett szakképesítésen belül az alább felsorolt részszakképesítések
szerezhetők meg:
33 541 06 0100 21 01 Gyümölcsfeldolgozó
A gyümölcsfeldolgozó a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Feldolgozásig tárolja a nyersanyagot, válogatást,
osztályozást végez, héjeltávolítást, magozást, darabolást, aprítást,
passzírozást végez, lényerést végez, szárítást végez.
Felügyeli
a gépek, berendezések működését, szükség esetén beavatkozik, előkészíti,
ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket, a készterméket
átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a hatályos
szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
33 541 06 0100 31 01 Konzervgyártó
A konzervgyártó a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Aszeptikus tartósítással, biológiai
tartósítással, hőközléssel tartósított
savanyúságokat, zöldségkészítményeket, befőtteket, és egyéb
gyümölcskészítményeket gyárt, gyorsfagyasztott gyümölcskészítményeket, gyümölcsszárítmányokat, félkész termékeket és készételeket,
ételízesítőket gyárt. Felügyeli a gépek, berendezések működését, szükség esetén
beavatkozik, előkészíti, ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a
készterméket, a készterméket átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a
raktározást, a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
33 541 06 0100 21 04 Savanyító
A savanyító a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Biológiai erjesztéssel tartósított termékek, gyártása, a késztermék savanyúságok hőközléses tartósítása, vegyi úton történő tartósítása, töltés légtelenítés, zárás módjai és ellenőrzése a csomagolóedény anyagától függően. Felügyeli a gépek, berendezések működését, szükség esetén beavatkozik, előkészíti, ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket, a készterméket átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
33 541 06 0100 21 05 Zöldségfeldolgozó
A zöldségfeldolgozó a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Zöldségkonzerveket, -szárítmányokat készít, ételízesítőket gyárt, hőközléssel tartósított főzelékkészítményt állít elő, hőelvonással tartósított zöldségkészítményt állít elő, zöldségpürét, züldséglevet gyárt. Felügyeli a gépek, berendezések működését, szükség esetén beavatkozik, előkészíti, ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket, a készterméket átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
3./
SZAKKÉPESÍTÉS MEGNEVEZÉSE: TEJTERMÉKGYÁRTÓ
A szakképesítés munkaterületének rövid,
jellemző leírása:
Felkészül a
munkára
Előkészíti
a munkafolyamatot
Alapméréseket
végez
Eszközöket
használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Befejező
műveleteket végez
Elvégzi a
tej nyerését és kezelését
Savanyított,
alvasztott (natúr vagy ízesített) termékeket gyárt
Túrót,
túrókészítményt gyárt
Vajat,
vajkészítményeket gyárt
Sajtot,
sajtkészítményeket gyárt
Ömlesztett
sajtot gyárt
Sűrített,
porított terméket gyárt
Ultrapasztőrözött
féltartós, tartós terméket gyárt
Betartja a
tevékenységére vonatkozó törvényeket, rendeleteket, utasításokat
Adminisztrációs munkát végez
A jelenleg
meghirdetett szakképesítésen belül az alább felsorolt részszakképesítések
szerezhetők meg:
33 541 07 0100 31 01 Friss és tartós tejtermékek gyártója
A friss és tartós tejtermékek gyártója a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Különböző
zsírtartalmú fogyasztói tejféleségek gyártása, ízesített tejkészítmények gyártása,
különböző zsírtartalmú habtejszín-féleségek gyártása, savanyítás, alvasztás,
kefir-féleségek gyártása, natúr és ízesített joghurt-féleségek gyártása, az alvasztó-,
sajtkészítő, kultúrakészítő berendezések kezelése. Felügyeli a
gépek, berendezések működését, szükség esetén beavatkozik, előkészíti,
ellenőrzi a csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket, a készterméket
átadja a tároló raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a hatályos
szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
33 541 07 0100 31 02 Sajtkészítő
A sajtkészítő a gyártás előkészítést követően az alábbi tevékenységeket végzi:
Friss- és lágysajtok gyártása, félkemény- és keménysajtok
gyártása, ömlesztett sajt gyártása, sajtkészítmények gyártása, a keletkező
melléktermékek hasznosítása, feldolgozása. Felügyeli a gépek, berendezések
működését, szükség esetén beavatkozik, előkészíti, ellenőrzi a
csomagolóanyagokat, csomagolja a készterméket, a készterméket átadja a tároló
raktárnak, és/vagy elvégzi a raktározást, a hatályos szabályozások szerint
kezeli a képződő hulladékot.
Elvégzi a szükséges méréseket és számításokat, ellenőrzi a technológiai, műszaki paramétereket.
4./ ÉLELMISZERFELDOLGOZÓ VÁLLALKOZÓI
ISMERETEK:
A képzés elválaszthatatlan részét képezi a résztvevők vállalkozási ismeretekkel való felruházása. A vizsgák letételének eredményeként megkapott élelmiszer-feldolgozó OKJ-s és vállalkozói bizonyítvány képessé teszi a résztvevőket arra, hogy önálló élelmiszer-feldolgozó vállalkozókká, vagy –őstermelőkké váljanak. A vállalkozás keretében a kertjükben vagy földjükön megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, vagy felnevelt tejelő állatok tejét, stb. képesek legyenek saját háztartásukban – az előírt higiéniai feltételek betartása mellett piacon eladható élelmiszerekké (élelmiszer-specialitásokká) feldolgozni, és értékesíteni.
A
vállalkozási ismeretek oktatásának részletei:
1. A vállalkozás
(kisvállalkozás) stratégiai tervezése
- a stratégia kialakításának folyamata;
- a cég tőkeköltségvetése;
- beruházási változatok értékelése,
beruházási döntés;
- a kisvállalkozás életére ható kockázati
tényezők, kockázatmenedzselés.
2. A vállalkozás
működtetése
- az üzlet finanszírozása;
- költséggazdálkodás, költségelemzés;
- a vállalati hozamok mérése, elemzése;
- egyszerűsített mérleg, eredménykimutatás;
- a nyereség növelésének lehetőségei a
mezőgazdasági termelésben;
- főbb pénzügyi mutatók képzése.
3. Üzleti terv
készítése
4. Adózási
ismeretek
5.
Társadalombiztosítás
6. Az agrárszakigazgatás rendszere
7. Kistermelői élelmiszer előállítás, elsődleges feldolgozás és értékesítés szabályai:
- kistermelői élelmiszer-előállítás, elsődleges feldolgozás és értékesítés jogi szabályozása;
- élelmiszerhigiénia;
- a termékek csomagolása;
- a jogszabályban előírt nyilvántartások vezetése;
- a termékek nyomonkövethetősége.
A Minőség és Menedzsment Kht. Nyírtelek város Önkormányzatával együtt - a jelen projekt keretében - létrehozandó tanműhely és tanlabor a nyírtelki lakos résztvevők esetén azzal is támogatni fogja az önálló élelmiszerfeldolgozó vállalkozóvá vagy őstermelővé válást, hogy az otthonukban végzett feldolgozáshoz olyan gépük, berendezésük hiányzik, akkor azt a műveletet a terméken a tanműhelyben elvégezzük, és a szükséges laborvizsgálatokat pedig a tanlaborban elvégezzük.
Ezenkivül pszichoszociális támogatást nyújtunk a résztvevők számára mind képzés, mind pedig a vállalkozóvá válás során a projekt futamidején belül.
A résztvevők mindezek által képessé válnak kikerülni az eddigi hátrányos munkaerőpiaci helyzetükből, képessé válnak saját maguk és családjuk eltartására, és kilépnek a munkanélküli segélyen vagy szociális segélyen „tengődő” csoportból, és társadalmi értelemben is hasznos, értékelhető tevékenységet végeznek. E változás önbecsülést nyújt számukra, és megbecsülést a társadalom részéről, aminek hatására pozitív változás megy végbe személyiségükben is, és követendő életvezetési mintát nyújtanak gyermekeiknek és családtagjaiknak, szűkebb és tágabb környezetüknek is.
Jelentkezés a képzésekre:
folyamatos.
A jelentkezők közül a kiválasztás
Nyírtelek Város Önkormányzata, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és
mentálhigiénikus bevonásával történik.
A körültekintő kiválasztás célja az, hogy azok kerüljenek be a
projektbe, akik nemcsak a képzésben való részvételre, hanem azt követően a tanultaknak saját vállalkozásuk
keretében vagy esetleg a munkaerőpiacon való hasznosítására motivációt mutatnak,
vagy – a szakemberek véleménye szerint - motiválhatók.
A nyertes pályázat keretében megvalósított képzések mindegyike INGYENES volt, sőt a résztvevők bizonyos
mértékű ösztöndíjat is kaptak.
A fenntartás alatt a
részvétel szintén ingyenes, de ösztöndíjat nem tudunk biztosítani. A képzés költségeihez azzal lehet hozzájárulni, hogy a
résztvevők biztosítják alkalmanként a gyakorlathoz szükséges, saját maguk által
megtermelt nyersanyagot, amit a gyakorlat végén kész termékként hazavihetnek,
de a hozzájárulás nem kötelező.